Vacatures 3

Dunea

Wij verzorgen de uitvoeringsbegeleiding en houden toezicht op de werkzaamheden gedurende de renovatie. 

Vanaf mei wordt in opdracht van Dunea de 70 meter hoge standpijp in Bergambacht gerenoveerd. Dit iconische landmark dat al uit 1955 stamt, is gemaakt van beton. Dit beton vertoont scheuren en barsten die hersteld moeten worden. De renovatie van het beton wordt uitgevoerd door Vogel B.V. en neemt ongeveer zes maanden in beslag. Raderadvies heeft in samenwerking met Solid Services in het voortraject het bestek en de tekeningen opgesteld en verzorgd tijdens uitvoering toezicht op de kwaliteit van de werkzaamheden. Dunea verzorgt zelf de directievoering gedurende de renovatie. 

Geschiedenis

In 1874 werd door de gemeente Den Haag al water uit de Duinen gehaald, maar de voorraad bleek onvoldoende. Al in 1935 werd er gekeken of er water uit de Lek ingenomen kon worden om in 1939 te starten met de bouw van de proefinstallatie. Het project kwam door de oorlog stil te liggen, maar op 9 juni 1949 werd alsnog begonnen met de bouw. Architect J.M. Luthmann ontwierp het filtergebouw met haar 24 zandfilters. Vlak naast het filtergebouw verrees de zeventig meter hoge standpijp. Door het hoge expansievat in de standpijp kan druk op het water in de transportleiding gehouden worden. Als sinds 1955 stroomt er dagelijks 6.000m3 voorgezuiverd rivierwater per uur door deze 1,40 meter doorsnede leiding. Dit over een lengte van 45 kilometer richting de duinen tussen Monster en Katwijk om daar verder tot drinkwater gezuiverd te worden.

Dunea neemt water in vanuit de afgedamde Maas bij Brakel. Daarna wordt het getransporteerd naar Bergambacht, waar het in de 24 zandfilters komt om voorgezuiverd te worden. Het rivier-duinsysteem, zoals dit wordt genoemd, is voor Dunea van groot belang. Ook voor de ruim 1,3 miljoen mensen in het westelijk deel van Zuid-Holland die van dit water drinkwater krijgen.

Andere projecten
Watertoren Dunea
Watertoren Dunea

Drone inspectie 37,8 meter hoge watertoren in Monster

Lees verder

Avans Hogeschool
Avans Hogeschool

Integraal advies voor Avans Hogeschool

Lees verder

SPCO Groene Hart
SPCO Groene Hart

Tijdelijke huisvesting R. de Jagerschool

Lees verder