Drone inspectie

Drone inspectie

Inmiddels zijn de eerste inspecties met een drone uitgevoerd. Dit hebben wij gedaan bij objecten waarbij diverse bouwdelen moeilijk bereikbaar waren, denk hierbij aan daken, balkons, torens, nokvorsten, kilgoten etc. Met een drone kunnen we op een veilige en efficiënte wijze de bouwdelen inspecteren en hoeft er geen hoogwerker ingezet te worden. Naast dat het efficiënt en veilig is, is het dus ook nog eens kostenbesparend. Tevens is een drone niet gebonden aan de rijkwijdte en hoogte van een kraanarm, wat inhoudt dat bij een inspectie alle gevel- en dakvlakken bekeken kunnen worden zonder specifieke belemmeringen. 

Kan er dan altijd zomaar een drone inspectie uitgevoerd worden? Niet altijd. Zo dien je voor het besturen van een drone zwaarder dan 250gr als bestuurder over een certificaat te beschikken. Uiteraard beschikken onze drone inspecteurs over dit certificaat. Tevens hebben we binnen Nederland te maken met bepaalde NO-fly zones. Dit zijn zones waar met een drone niet zomaar gevlogen mag worden. U kunt hierbij denk aan gebieden waarbij een vliegveld in de buurt ligt. Om hier met een drone te mogen vliegen, dient men over een specific certificaat te beschikken. Binnen Raderadvies beschikken wij over dit certificaat, de 'exploitatievergunning Specific Risk Assesment (SORA)', uitgegeven door het IL&T (Inspectie Leefomgeving & Transport). Dit betekent dus dat wij onze drones ook mogen inzetten in gebieden nabij vliegvelden en/of gebieden waar andere restricties gelden. Onze drone piloten hebben hiervoor hun Specific-categorie certificaat gehaald en hebben daarnaast ook examen gedaan om de communicatie met de luchtverkeersleiding te mogen verzorgen. 

Wij kunnen voor u de volgende opdrachten met een drone uitvoeren:

  • Aanvullend op huidige NEN2767 of BOEI inspectie traject
  • Basis drone inspectie (zonder advies / verwerking en onbewerkt beeldmateriaal)
  • Quickscan gebreken daken / gevels (incl. advies en verwerking)
Drone inspectie
Drone inspectie
drone inspectie

Privacy gewaarborgd

Belangrijk om te vermelden is dat mochten er eventuele personen of kentekens op de afbeelding staan, we deze blurren en uitsluitend de aangepaste afbeeldingen met de opdrachtgever delen. De ruwe bestanden worden verwijderd. 

Voorbereiding

Een gedegen voorbereiding is voor elk project belangrijk. Zeker voor een inspectie middels drone. Waar liggen de objecten? Liggen deze in een woonwijk? Dan dienen de bewoners van te voren worden ingelicht door de opdrachtgever. 

Onze drone inspecteurs zullen te allen tijde met zijn tweeën de inspectie uitvoeren. De drone bestuurder focust zich op de drone inspectie, terwijl de andere drone inspecteur de omgeving in de gaten houdt. Bewoners of gebruikers met eventuele vragen of interesse kunnen bij de drone inspecteur terecht, welke de omgeving in de gaten houdt. Onze drone inspecteurs kunnen zich legitimeren en dragen herkenbare kleding. 

Bent u benieuwd of er bij u een drone inspectie uitgevoerd kan worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.